W poprzednim wpisie były smoothies, to teraz czas na koktajle 😉 Po propozycjach zdrowych i zielonych, czas na te bardziej grzeszne i kolorowe. Przygotowałam dla Was cztery przepyszne i umiarkowanie kaloryczne, nie tylko mleczne napoje. Są to każdorazowo wersje najprostsze a każdy przepis można dodatkowo wzbogacić lodami, miodem, syropem itp. Zresztą, nawet bez dodatków, wszystkie są pyszne!
1. Kolorowy miszmasz
Składniki:
- 1 szklanka truskawek
- 1 szklanka kiwi
- 1 szklanka borówek
- 1 banan
- 1/2 szklanki wody (na każdy z owoców)
- 1/2 szklanki mleka (opcjonalnie)
Wyjątkowość tej propozycji leży w formie jej podania. Owoce – możliwie w różnych kolorach – miksujemy osobno (przez to trochę z tym zachodu) a musów nie mieszamy, tylko odstawiamy w osobnych pojemnikach. Do szklanki wlewamy pierwszą warstwę, np. kiwi i odstawiamy na około 10-15 minut do zamrażalnika. Mus ma jedynie delikatnie stężeć, aby nie wymieszał się z kolejną warstwą. Jak widać na zdjęciach poniżej, pierwszą warstwę trzymałam za krótko. Z kolejnymi powtarzamy to samo, aż uzyskamy efektowne warstwy. Nie starczyło mi miejsca na banany, więc radzę zwłaszcza do tego koktajlu wybrać pojemniejszą szklankę.
2. Stracciatella z truskawkami
Składniki:
- 1 szklanka mleka lub kefiru
- 1 szklanka truskawek
- 1 banan
- 1/2-1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania drobinek czekolady. Koktajl jest przepyszny, bo smak bananów, truskawek i czekolady idealnie się ze sobą komponują.
3. Malinowe śniadanko
Składniki:
- ok. 1 szklanki mleka/jogurtu/kefiru
- 1 szklanka mrożonych malin
- 1/2-1 szklanka płatków owsianych (w zależności od tego, jak gęsty lubimy nasz koktajl)
- 1 banan (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła orzechowego(najlepiej bez kawałków orzechów, ale ja miałam właśnie taki i też dał radę)
Całość wystarczy bardzo dokładnie zmiksować i gotowe! Idealna alternatywa dla kanapek, zwłaszcza że możemy też w słoiczku zabrać do pracy czy na spacer.
4. Rozgrzewająca pomarańcza
Składniki:
- szklanka herbaty Chai (z mieszanką m .in. cynamonu, anyżu, imbiru)
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka mleka
- łyżeczka startego imbiru
- szczypta cynamonu do posypania
- łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
- miód lub syrop klonowy/z agawy do smaku
Ten koktajl można pić na ciepło albo na zimo z dodatkiem lodów waniliowych (zastępują wtedy mleko). Smak jest bardzo ciekawy dzięki aromatycznej herbacie. W sam raz na chłodne jeszcze dni i wieczory.
Miksujcie i próbujcie, a jeśli macie swoje ulubione i sprawdzone przepisy, podzielcie się! 😀 A póki co – smacznego i na zdrowie!
***
Wpis powstał w ramach współpracy z Russell Hobbs.
Mmmm uwielbiam koktajle owocowe.
o matko… lecę blenderować 🙂 mam nadzieje że nikogo nie obudzę ależ mi narobiłaś ochoty. Mam banany, maliny i truskawki. Bedzie pycha!
Ajjj! Cudowności 😉
Skorzystam z przepisów 🙂