Posts in category

Kuchnia

Kuchnia i inne smakołyki, przepisy

Kupno arbuza – zwłaszcza w całości –  jest jak loteria. Albo się trafi albo nie, prawda? No właśnie niekoniecznie! Dotychczas sama wybierałam arbuzy na oko, znając jedynie metodę stukania i wsłuchiwania się w odgłosy. Czasami rzeczywiście był smaczny – słodki i soczysty a czasami … sama woda i mdły smak. Raz zbity i sprężysty a …

Idealny posiłek na upalne, letnie dni. Szybkie przygotowanie i minimum składników. Placuszki z cukinią można jeść na zimno lub na ciepło, z ogórkiem i jogurtem. Są zdrowe, bo przemycamy w niej cukinię i lekkie – nie obciążają nas a dodatkowo są dość orzeźwiające. Niestety mają jeden minus. Trzeba je usmażyć na rozgrzanej patelni, co nie jest szczególnie fajne w upale. …

Kreatywne gotowanie to jedna z najważniejszych zalet bycia na diecie, prócz oczywistego wpływu na zdrowie, samopoczucie i samo chudnięcie. Jeśli chcesz zjeść smacznie i jednocześnie ograniczać kalorie, musisz myśleć o jedzeniu kreatywnie. Na szczęście taka kuchnia jest tym lepsza, im prostsza. Nie ma więc godzin pracy, bałaganu ani długiej listy zakupów. Do tego zbliżające się …

Od razu powiem otwarcie, że ten pomysł wymyka się jednemu kryterium, którego zwykle przestrzegam. U mnie dania muszą być proste. Najgorsze co można zrobić, to tak zmęczyć się pracą w kuchni, że cały apetyt przechodzi zanim potrawa jest gotowa. Ale to też klasyczny kompromis, bo pracy jest ciut więcej, ale za to smak wynagradza wszystko! I …

Piekłam je pierwszy raz w ostatni weekend, w którym świętowaliśmy 6. urodziny Antka. Potrzebowałam ciekawego uzupełnienia dla tortu – nic skomplikowanego, ale smacznego i bez zbędnych dodatków, na które najczęściej dzieci kręcą nosem. Dla pewności nawet zrezygnowałam z polewy i zastąpiłam ją kolorową posypką. Jeśli przed Wami podobna okazja albo stoicie przed dylematem, co przygotować na …

Jeśli są jakieś czynności, których wyjątkowo nie lubię, to gotowanie. Takie, które zajmuje dużo czasu, przez które spędzam godziny w kuchni a nogi mi z tyłka wyłażą od dreptania. Aaa i takie, przy którym brudne naczynia mnożą się w zlewozmywaku. Poza tym, pichcić to ja uwielbiam! Lubię przygotowywać dania, które wszyscy kochają i wtedy wkładam …

Każde święta w naszym kraju mają jeden wspólny mianownik: pyszną i różnorodną kuchnię.  Nieważne, czy jajka i sałatki, czy smażone ryby, bigos i pierogi. Jak się tak policzy dania, pojawiające się na stołach, to już robi się gorąco i ciężko na żołądku 😉 Na co kobieta w ciąży i mama karmiąca powinna uważać? Czy jest …

Rzecz stara jak świat i może dlatego niespecjalnie się o tym rozmawia. Każdy lubi po swojemu, każdy ma technikę, której nauczył się za młodu. A tymczasem to klasyczny przykład na to, że coś zwyczajnego można nieźle podkręcić i zacząć dzień z jeszcze szerszym uśmiechem i energią. Niedawno znalazłam nowe wskazówki, sprawdziłam na nas i co? No odlot! …

Kiedy byłam mała i chodziłam na obiady do babci, często słyszałam nazwę „Eintopf”. Była to gęsta zupa z warzywami, zwłaszcza ziemniakami oraz kawałkiem mięsa. Taka, którą można się najeść do syta i która zastępowała dwa tradycyjne dania obiadowe. Dziś chyba już nikt tej nazwy nie używa, ale szczęśliwie dania jednogarnkowe rozwinęły skrzydła. Jak nie „garnek …

Kiedyś skusiłam na ciasto czekoladowe z buraków. Wyglądało pięknie, za to w smaku … No były to buraki z kakao. Stwierdziłam wtedy, że raczej nie polubię podobnych wynalazków, czyli ciast fit. Takich wiecie, które mimo wszystko smakują jak podróba i człowiek prędzej odmówi sobie słodyczy, niż będzie zadowalał się warzywami w przebraniu. A potem zobaczyłam …