Kuchnia
Najlepszy przepis na mleko migdałowe.
Przepisów na tę smaczną alternatywę dla mleka krowiego jest sporo, jednak żaden znany mi sposób przyrządzania mleka migdałowego nie uwzględnił jednego, bardzo ważnego składnika – soli. W dzisiejszym wpisie odpowiadam, dlaczego jest ona tak ważna. Zapraszam. Do przygotowania mleka potrzebne są: 2 szklanki niesolonych migdałów (ok. 300-400 gram, przy czym jedno opakowanie to zwykle 200g), ze …
Świąteczne ciasta na naszym stole.
Wyjaśnię może na początek, o czyj stół się rozchodzi. Nie nasz, bo jestem realistką i nie wierzę, aby jakiekolwiek ciasto dotrwało i znalazło się w naszym domu ;). Tradycją już jest, że Święta spędzamy wspólnie – raz u jednych rodziców, raz u drugich, a raz w ogóle wszyscy razem. Niech więc to będzie taki uniwersalny …
Owocowe rewolucje!
W upały takie jak obecne, wyczerpani po całym dniu rozpoczynamy zasłużony relaks i prawdopodobnie nie mamy siły na nic ciężkiego. I wtedy również na blogu powinno być lekko i zwiewnie. Dlatego dziś chłodne, smaczne i nieco rewolucyjne propozycje na owocowe dania. No dobra, sorbety owocowe aż tak wywrotowe nie są. Jednak kto nie ma w …
Pełnoziarnisty chleb bananowy.
Pamiętacie Jeni? Pisałam o niej tutaj. To właśnie od niej podpatrzyłam bardzo prosty przepis na zdrowy i smaczny chlebek, taki na słodko. Nie ma możliwośći, żeby go nie polubić 🙂 Jak widać, składników jest niewiele i nie ma tu miejsca na cukier oraz tłuszcze. Mówiąc dokładniej, na chlebek potrzebujemy: 2 i 1/4 szklanki mąki …