Kreatywne gotowanie to jedna z najważniejszych zalet bycia na diecie, prócz oczywistego wpływu na zdrowie, samopoczucie i samo chudnięcie. Jeśli chcesz zjeść smacznie i jednocześnie ograniczać kalorie, musisz myśleć o jedzeniu kreatywnie. Na szczęście taka kuchnia jest tym lepsza, im prostsza. Nie ma więc godzin pracy, bałaganu ani długiej listy zakupów. Do tego zbliżające się lato i bogactwo krajowych owoców i warzyw jeszcze ułatwia zadanie! Dzisiejsze danie jest tego doskonałym przykładem. Zobaczcie, co można wyczarować w około 30 minut.
Od jakiegoś czasu „chodził” za mną tuńczyk a ostatnia pizza z tą właśnie rybką, jeszcze zaostrzyła mój apetyt. Ok, spośród różnych opcji akurat tuńczyk nie jest najzdrowszy, ale mówimy tutaj o puszce raz na jakiś czas. A jak to mówią: „raz nie zawsze …” 😉 Ponieważ miałam go akurat w domu, na szybko dokupiłam kilka warzyw i zjadłam wszystko z pełnoziarnistym makaronem. Było szybko, zdrowo i pysznie!
Wykorzystałam:
- 2 średnie czerwone cebule;
- 6-8 małych pieczarek;
- 1 mniejsza cukinia;
- posiekana natka pietruszki do posypania;
- 3 łyżki oleju rzepakowego (lub oleju kokosowego);
- 1/2 szklanki wody;
- 1 puszka tuńczyka (w oleju lub w sosie własnym);
- 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Nastawiłam wodę na makaron, z odrobiną soli i łyżką oleju. Następnie pokroiłam cebulę na większe części, wrzuciłam na patelnię z 2 łyżkami rozgrzanego oleju. Gdy cebula się zeszkliła, wrzuciłam cukinię pokrojoną w talarki (grubość ok. 0,5 cm) i plasterki pieczarek. Dodałam 1/2 szklanki wody i całość dusiłam pod przykryciem, aż warzywa nabrały miękkości. Na koniec dodałam odsączonego tuńczyka, wszystko wymieszałam, doprawiłam i …. gotowe!
Jak widzicie, podałam na makaronie z posiekaną natką pietruszki, ale świetnie nadawałby się też ryż czy kasza. Danie jest lekkie a dzięki tuńczykowi ma wyrazisty smak. Można je przyprawić wedle uznania – ziołami prowansalskimi, curry, papryką a nawet dodać pomidory.
Koniecznie spróbujcie!
No Comment