Pomysł na obiad: Smaczne pesto szpinakowe.


Nie dość, że danie szybkie, proste i smaczne, to przede wszystkim zdrowe i niskokaloryczne. Dodatkowo, można je modyfikować wedle własnych gustów i smaków. No i lista składników jest krótka 🙂

IMG_6691

Na pesto potrzebujemy:

– solidną garść świeżych liści szpinaku;

– 3-4 łyżki pestek dyni;

– 1-2 ząbków czosnku (jeśli używacie przeciskarki, to dajcie dwa ząbki, jeśli wolicie posiekać lub wrzucić do rozdrabniacza – wystarczy jeden);

– garść liści bazylii (opcjonalnie);

– 3 łyżki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego);

– 3 łyżki soku z cytryny;

– szczyptę soli i pieprzu

Szpinak, bazylię, pestki i czosnek wrzucamy do rozdrabniacza, po kilka mniejszych porcji, żeby wszystko było równomiernie posiekane. Następnie do całości dodajemy sok z cytryny, olej, ew. czosnek, mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Pesto gotowe.

IMG_6704

Najczęściej jemy pesto z pełnoziarnistym makaronem a całość świetnie pasuje do mięsa albo ryb.

 

Previous Nie ma to jak praktyczny prezent na Dzień Kobiet!
Next Matka Natura.

Suggested Posts

Skąd wiadomo, że to TEN jedyny na całe życie?

I znów świętujemy urodziny … Po raz trzeci!

Pielęgnacja skóry jesienią i zimą, czyli kosmetyki do zadań specjalnych!

A może by tak wycieczka pociągiem, czyli Warszawa rodzinnie.

Idealny upominek dla każdej Mamy.

Neutralny pokój dziecka – kolory, meble i dodatki.

1 Comment

  1. 11 marca 2015
    Odpowiedz

    Uwielbiam szpinak!!

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *