Nie dość, że danie szybkie, proste i smaczne, to przede wszystkim zdrowe i niskokaloryczne. Dodatkowo, można je modyfikować wedle własnych gustów i smaków. No i lista składników jest krótka 🙂
Na pesto potrzebujemy:
– solidną garść świeżych liści szpinaku;
– 3-4 łyżki pestek dyni;
– 1-2 ząbków czosnku (jeśli używacie przeciskarki, to dajcie dwa ząbki, jeśli wolicie posiekać lub wrzucić do rozdrabniacza – wystarczy jeden);
– garść liści bazylii (opcjonalnie);
– 3 łyżki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego);
– 3 łyżki soku z cytryny;
– szczyptę soli i pieprzu
Szpinak, bazylię, pestki i czosnek wrzucamy do rozdrabniacza, po kilka mniejszych porcji, żeby wszystko było równomiernie posiekane. Następnie do całości dodajemy sok z cytryny, olej, ew. czosnek, mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Pesto gotowe.
Najczęściej jemy pesto z pełnoziarnistym makaronem a całość świetnie pasuje do mięsa albo ryb.
Uwielbiam szpinak!!