Pomysł na obiad: Smaczne pesto szpinakowe.


Nie dość, że danie szybkie, proste i smaczne, to przede wszystkim zdrowe i niskokaloryczne. Dodatkowo, można je modyfikować wedle własnych gustów i smaków. No i lista składników jest krótka 🙂

IMG_6691

Na pesto potrzebujemy:

– solidną garść świeżych liści szpinaku;

– 3-4 łyżki pestek dyni;

– 1-2 ząbków czosnku (jeśli używacie przeciskarki, to dajcie dwa ząbki, jeśli wolicie posiekać lub wrzucić do rozdrabniacza – wystarczy jeden);

– garść liści bazylii (opcjonalnie);

– 3 łyżki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego);

– 3 łyżki soku z cytryny;

– szczyptę soli i pieprzu

Szpinak, bazylię, pestki i czosnek wrzucamy do rozdrabniacza, po kilka mniejszych porcji, żeby wszystko było równomiernie posiekane. Następnie do całości dodajemy sok z cytryny, olej, ew. czosnek, mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Pesto gotowe.

IMG_6704

Najczęściej jemy pesto z pełnoziarnistym makaronem a całość świetnie pasuje do mięsa albo ryb.

 

Previous Nie ma to jak praktyczny prezent na Dzień Kobiet!
Next Matka Natura.

Suggested Posts

O tym, jak rodzi się więź.

To nie oszczędność, ani spryt. To zwykłe świństwo!

“Nie odkładaj macierzyństwa”, czyli kampania z fatalnym przekazem i ukrytym motywem.

Blogi fachowe i do rzeczy.

Share week 2015

Moje perełki Instagrama – #instamamy.