Pełnoziarnisty chleb bananowy.


Pamiętacie Jeni? Pisałam o niej tutaj. To właśnie od niej podpatrzyłam bardzo prosty przepis na zdrowy i smaczny chlebek, taki na słodko. Nie ma możliwośći, żeby go nie polubić 🙂


 
Jak widać, składników jest niewiele i nie ma tu miejsca na cukier oraz tłuszcze. Mówiąc dokładniej, na chlebek potrzebujemy:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1/3 szklanki musu jabłkowego (opcjonalnie)
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
 
A teraz przygotowanie:
 
Mieszamy suche składniki.
 
Mieszamy mokre składniki. Banany zgniatamy widelcem. Polecam najpierw dodać jogurt, później do tej samej szklanki wlejemy miód i nie będzie tak przywierał. Mus jabłkowy można dodać dla wzbogacenia smaku. Orzechy bardzo dużo dają smakowo.
 
Mieszamy wszystko ze sobą niezbyt dokładnie. Całość można posypać orzechami (jeśli je dodajemy) i polać odrobiną miodu. Forma taka jak na babkę. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 40-45 minut. 
 
Uzyskujemy takie właśnie bananowe cudo. Bez obaw, nie jest bardzo słodkie, wyśmienicie smakuje bez niczego albo z masełkiem. Doskonałe na śniadanie.
 
 
Smacznego 🙂
Previous Nasza mleczna przygoda ;)
Next Nasze HITY maja!

Suggested Posts

Wybierz idealny arbuz w 5 krokach!

Antkowe myśli zebrane. Część IV.

Kilka pomysłów na niebanalne prezenty Gwiazdkowe.

Wieczorno-nocne dramaty w trzech aktach, czyli co matka robi w nocy …

Mamy karmiące piersią muszą być widoczne. Powiem Wam, dlaczego.

Dobre nosidła, złe wisiadła i nieświadomi rodzice!