Nie róbcie tego deseru, gdy spodziewacie się gości. Zeżrą wszystko!


Przed nami truskawkowy boom – czas dorodnych, krajowych truskawek, które naprawdę smakują a nie tylko obiecują kulinarne przeżycia. Jeszcze momencik i będzie się działo – ciasta, koktajle, galaretki, sosy, naleśniki i pierogi. Będziemy pałaszować aż miło, zwłaszcza że przepisów na podanie tego owocu jest od groma. A ja dzisiaj podrzucę Wam pomysł mniej oczywisty i jeśli jeszcze nie próbowaliście tej kombinacji, uwierzcie: to jest obłęd! Słodko-kwaśna rozkosz z chrupiącą nutą. Jeśli spodziewacie się gości, nie róbcie tego deseru! Zeżrą Wam wszystko …

Do przygotowania deseru potrzebujemy:

  • truskawki  – ok. 1kg, niech będą bardzo dojrzałe;
  • opakowanie serka mascarpone – wystarczy na 2-3 pucharki albo kilka mniejszych porcji;
  • śmietana 12% do serka – kilka łyżek. W wersji fit można dodać mleko;
  • cukier puder do truskawek i serka (a najlepiej miód!). Jeśli owoce są słodkie, najlepiej już nie dosładzać.
  • bezy – ok. 5 sztuk

Z truskawek robimy mus i jeśli trzeba, dosładzamy odrobiną cukru pudru lub miodu. Jeśli truskawki są miękkie i soczyste, można dodać kilka w większych kawałkach. Serek mieszamy ze śmietaną i dosładzamy. Najlepiej, jeśli ma konsystencję rzadkiego jogurtu. Z cukrem trzeba uważać, bo ostatecznie bezy dosłodzą całość. Kruszymy je przed podaniem.

Kiedy już wszystko przygotujemy, układamy warstwy w naczyniach. Odrobina musu – bezy – serek – bezy – mus – bezy do dekoracji. Fajnie wygląda jest jedna wielka porcja, ułożona warstwowo w większym naczyniu. Kombinacja truskawek i serka to poezja a chrupkość bez to już kropka nad “i”. Jeśli ja – wyznawca czekolady – zajadam się nim bez opamiętania, to musi być pyszne! Polecam 🙂

Previous Ja Ciebie też, synku!
Next Tam, gdzie każdy dzień ma znaczenie ...

Suggested Posts

5 kroków do makijażu na 5+

Ochronisz mnie mamo?

3-2-1 … Akcja!

Mamą być … w Niemczech.

6 najczęstszych błędów, popełnianych pod prysznicem.

Marzysz o własnym biznesie? Mam kilka rad dla Ciebie.